Bij het kopen van een kitten komen er heel veel dingen op je af. Naast de vraag wat er allemaal nog meer aangeschaft moet worden en wat je moet regelen, is het goed om een kleine checklist met tips te maken voordat je je nieuwste aanwinst daadwerkelijk meeneemt. De punten waar je dan op moet letten zijn hetzelfde als wanneer je een kitten gaat kopen bij een fokker of bij mensen thuis. Kittens die buiten op bijvoorbeeld een boerderij opgroeien zijn vaak wat speelser en wilder dan kittens die binnenshuis in een gezin zijn opgegroeid.

Kat bij een fokker kopen

Koop geen kittens als de moederkat niet aanwezig is. Wanneer er hiervoor redenen genoemd worden (bijvoorbeeld dat de moederpoes naar de dierenarts is), vraag dan om een andere keer terug te mogen komen, als de moeder wél aanwezig is. Hou er rekening mee dat kittens wettelijk pas na zeven weken bij hun moeder weg mogen. Als u meerdere katten gelijktijdig wilt aanschaffen, is de kans dat ze als goede vrienden door het leven gaan het grootst als u kittens neemt, zeker als ze ook nog eens uit hetzelfde nest komen. Ook is een goede fokker begaan met het welzijn van de kittens en zal hij zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Let er bijvoorbeeld op of de fokker is aangesloten bij een overkoepelende katten vereniging. Zeker bij raskatten is het ontzettend belangrijk dat je te maken hebt met een gecertificeerde fokker.

Wanneer mag een kitten weg?

De kittens mogen wettelijk gezien pas vanaf 7 weken bij de moeder weg, maar het is voor het kitten en jou meestal beter om te wachten tot minimaal 9-10 weken. Zowel moederpoes als haar kittens worden ontwormd op 3, 5 en 7 weken leeftijd.

Bekijk onze website voor meer katten informatie!

Vaak weg

Katten zijn gewoonte dieren: sommige poezen hebben niet veel plaats en beweging nodig, andere zijn niet tevreden met een territorium van minder dan een vierkante kilometer. Iemand die op een appartement woont, full-time werkt en daarnaast nog een bloeiend sociaal leven onderhoud en 4 maal per jaar op vakantie gaat, moet zich de vraag stellen of het te verantwoorden is om een kat in huis te halen.